In een zinderende finale heeft Marijke vandaag in Groningen de overwinning van de Trachitol Trophy gepakt. Ze werd vandaag 3e achter Keulstra en Bosma die uit de greep van het peloton wisten te blijven. Kelly, voorafgaand aan de wedstrijd in Groningen leidster in het algemene klassement, werd vandaag 4e en eindigt daarmee als 2e in het algemene klassement.

De 4e wedstrijd van de Trachitol Trophy was de langste van de 4. Er moesten 100 ronden worden afgelegd en daardoor begon het peloton rustig. Er waren een paar aanvallen en er waren tussensprints maar het bleef vooral bij elkaar. De wedstrijd in de wedstrijd (de eindoverwinning) droeg hier uiteraard ook aan mee. Er werd namelijk veel naar elkaar geloerd.

Zo’n 40 ronden voor het einde ontsnapten 2 dames uit het peloton en hun voorsprong groeide ronde voor ronde. De twee waren Emma Engbers en Pien Keulstra. Engbers zou een direct gevaar voor de eindiverwinning betekenen mocht ze het peloton dubbelen en de dagzege pakken. Normaal gesproken is Engbers de betere sprintster van de twee dus het was opletten geblazen voor de twee ZiuZ dames.

Met nog 20 ronden te gaan kregen de twee koploopsters hulp van van Leeuwen. 2 ronden later kwam daar Kamminga bij. Niet de twee minste dames. Dat was meteen zichtbaar doordat het gat van de koploopsters naar het peloton steeds kleiner werd. Met nog 10 ronden te gaan was dit slechts een bochtlengte.

Een paar ronden later kwamen onder andere Vormeer en Bosma ten val. De nummer 3 en 4 van het klassement. Niks aan de hand zou je zeggen. Echter nadat ze in rap tempo waren opgestaan en op gang waren gekomen kwamen de 4 andere dames langszij en sloten Vormeer en Bosma aan. Voor alle dames in dat groepje gold maar één ding: aansluiten bij het peloton.

Met 5 ronden te gaan moesten de hulptroepen, zoals de regels voorschrijven, stoppen. 3 ronden later moesten ook Vormeer en Bosma stoppen. In de tussentijd waren de twee koploopsters al naar elkaar aan het loeren en zakte het tempo. Op dat moment was duidelijk dat het directe gevaar geweken was. Uiteindelijk ging de overwinning verassend naar Keulstra en werd daarachte gesprint.

In de laatste ronde was Marijke weer oppermachtig. Ze liet met speels gemak zien dat zij de beste sprintster is. Kelly volgde goed en stelde zo een prima 2e plaats in het algemene klassement veilig.